چای؛ نوشیدنی محبوب یا دشمن تامین آب بدن؟ حقیقتی که همه باید بدانند!

کارشناسان تغذیه هشدار می‌دهند که چای، برخلاف تصور رایج، نمی‌تواند جایگزین آب و مایعات مورد نیاز بدن شود و حتی به دلیل خاصیت ادرارآوری ممکن است باعث کاهش آب بدن شود.

چای؛ نوشیدنی محبوب یا دشمن تامین آب بدن؟ حقیقتی که همه باید بدانند!
سامان تهرانی
سامان تهرانی
نویسنده

زهرا اباصلتی در گفت‌وگو با نمابان و به نقل از ایسنا با اشاره به اینکه یک رژیم غذایی سالم، شامل ۶ گروه اصلی و یک گروه غذایی متفرقه می‌شود، اظهار کرد: چای در گروه متفرقه قرار دارد. بسیاری از مردم چای را جزو مایعات حساب کرده و بر این باورند که با نوشیدن چای می‌توان ۶ تا هشت لیوان مایعات مورد نیاز بدن را تامین کرد که باوری کاملا اشتباه است.

وی با بیان اینکه چای به دلیل خاصیت ادرارآوری، مایعات بدن را کاهش می‌دهد، ادامه داد: بنابراین نمی‌توان آن را جزو مایعات محسوب کرد و به عنوان جایگزین مناسبی برای تامین مایعات بدن دانست. چای انواع مختلفی دارد؛ از جمله آن می‌توان به چای سیاه، سبز، قرمز و ماسالا اشاره کرد. به طور کلی ریشه تمام انواع چای‌ها یکسان و فرآوری آن‌ها متفاوت از یکدیگر است.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه وجود کافئین در چای، این نوشیدنی را به ماده‌ای خاص تبدیل کرده که مضرات و فوایدی را به دنبال دارد، بیان کرد: به دلیل وجود کافئین در چای، می‌توان آن را نوشیدنی آرامش‌بخشی برشمرد. اگر چای بیش از حد استاندارد مصرف شود، موجب اختلال در خواب و در صورتی که بلافاصله پس از غذا نوشیده شود، مانع جذب آهن غذا می‌شود.

خوردن چای بلافاصله پس از غذا منجر به رفلاکس معده می‌شود

دکتر اباصلتی ادامه داد: خوردن چای بلافاصله پس از غذا، علاوه بر منع جذب آهن، می‌تواند منجر به رفلاکس معده یا به اصطلاح عامیانه باعث ترش کردن ‌شود. چای داغ نیز می‌تواند به مری آسیب زده و در صورت مصرف زیاد، احتمال ابتلا به سرطان در ناحیه مری را افزایش دهد. به طور معمول چای به همراه قند مصرف می‌شود. در نتیجه اگر قند مصرفی به همراه چای از حد معمول گذر کند، می‌تواند منجر به اضافه وزن و چاقی ‌شود.

وی در خصوص تفاوت چای سبز و چای سیاه تشریح کرد: چای سبز و چای سیاه هر دو از گیاه کاملیا سیننسیس گرفته می‌شوند و تفاوت آن‌ها در میزان فرآوری‌شان است. در چای سبز فرآوری کمتری نسبت به چای سیاه رخ می‌دهد و در نتیجه آن، چای سبز اثر آنتی‌اکسیدانی یا همان اثر ضدسرطانی بهتری دارد.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: آثار ضدسرطانی و آنتی‌اکسیدانی چای سبز تنها در صورتی رخ می‌دهد که مصرف آن به اندازه کافی باشد و به جای قند از مواد شیرینی طبیعی مانند توت خشک و خرما خشک استفاده شود. همچنین چای ماسالا نیز در ریشه با چای سیاه یکسان است؛ تفاوت اصلی آن در ادویه‌های افزوده شده مانند زنجبیل و دارچین در آن است که به همین دلیل طب ایرانی معتقد است چای ماسالا مصلح غذاهای سرد است.

اباصلتی با تاکید بر اینکه تعادل در مصرف هر چیزی از اصول پایه‌ای تغذیه به شمار می‌آید، بیان کرد: در رژیم غذایی متعادل، هیچ ماده‌ای به طور مطلق حذف نمی‌شود و مصرف زیاد هیچ ماده‌ای نیز توصیه نمی‌شود. اگر هر ماده‌ای به صورت متعادل مصرف شود، برای بدن مشکلی به وجود نمی‌آورد و در عین حال می‌شود از فواید گیاهی آن نیز بهره برد.

وی درباره مضرات مصرف چای کیسه‌ای و چای طعم‌دار، اظهار کرد: به طور معمول مصرف چای کیسه‌ای جز در موارد خاص، توصیه نمی‌شود. در اکثر چای‌های کیسه‌ای از چای بی‌کیفیت و نامرغوب استفاده می‌شود. همچنین کیسه‌ چای یا برخی کیسه‌های یک بار مصرف که در آن چای دم می‌کنند، به محض تماس با حرارت و آب داغ، موادی از خود آزاد کرده که برای سلامتی انسان بسیار مضر هستند. مصرف زیاد چای طعم‌دار نیز به دلیل اضافه شدن برخی اسانس‌ها در آن‌ها می‌تواند سلامت بدن انسان را به خطر بیاندازد.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: به طور کلی توصیه می‌شود چای طبیعی به اندازه کافی مصرف شود. بسیاری از افراد مسن به نوشیدن زیاد چای عادت دارند. همانطور که پیش‌تر گفته شد چای خاصیت ادرارآوری دارد و با نوشیدن آن نیاز بدن به مایعات نیز افزایش پیدا می‌کند. در سنین بالا، احساس تشنگی در انسان کمتر می‌شود، اما در عین حال نیاز بدن‌ به آب‌رسانی افزایش پیدا می‌کند.

چای؛ عادت غذایی، نه نیاز تغذیه‌ای

توصیه می‌شود افراد مسن نوشیدن چای را محدود کنند

اباصلتی افزود: در این سن به دلیل کمبود حس تشنگی، فرد کمتر آب می‌نوشد و با نوشیدن چای ادرارآور، نیاز بدن خود به آب را دوچندان می‌کند. به همین دلیل به افراد مسن توصیه می‌شود نوشیدن چای را محدود کرده و حتی‌الامکان از مصرف چای پررنگ پرهیز کرده و آن را با آب سالم جایگزین کنند.

مصرف چای سیاه و قرمز در پیشگیری از دیابت و سرطان تاثیری ندارد

وی با هشدار به بیماران دیابتی در خصوص مصرف قند همراه با چای، تصریح کرد: چای معمولا به همراه قند مصرف می‌شود که همین موضوع باعث شده مصرف چای نیز برای افراد دیابتی مضر باشد. چای اگر به اندازه کافی مصرف شود، بلامانع است و مشکل خاصی ندارد. همچنین مصرف چای سیاه و قرمز در پیشگیری یا درمان بیماری‌های خاص مانند دیابت، سرطان و یا بیماری‌های التهابی هیچ‌گونه تأثیری ندارند.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد یادآور شد: مصرف چای برای افراد کم‌خون به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. زیرا چای مانع جذب آهن در بدن شده و این موضوع، کم‌خونی را تشدید می‌کند. بنابراین به طور کلی به افراد کم‌خون توصیه می‌شود از مصرف زیاد چای، خصوصا چای پررنگ خودداری کنند. همچنین نوشیدن چای بلافاصله پس از غذاهای مختلف حتی نان، برنج یا حبوبات باعث می‌شود در جذب آهن این غذاها تداخل ایجاد شود. البته اگر ۲ تا ۳ ساعت پس از صرف غذا نوشیده شود، مشکلی ایجاد نمی‌کند.

اباصلتی ادامه داد: مادران باردار یا شیرده نیز بهتر است به دلیل وجود کافئین در چای، از مصرف بیش از حد آن خودداری کنند. برخلاف چای، موادی مانند میوه‌جات، سبزیجات، ویتامین سی و لیموترش روند جذب آهن در بدن را تسریع می‌کنند و بهتر است پس از غذا و یا همراه غذا برای جذب بهتر آهن، مصرف شوند.

وی با اشاره به اینکه چای معمولا به عنوان یک عادت غذایی مصرف می‌شود، اضافه کرد: بهتر است چای کم‌رنگ و به صورت محدود با قند کم مصرف شود و از نوشیدن چای به صورت داغ و یا بلافاصله پس از غذا خودداری شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

📢 مهم‌ترین اخبار


شناسه خبر: 267603
۰۱ دی ۱۴۰۴ | ساعت: ۷:۰۷ | بازدید: 0
اشتراک گذاری:

بدون دیدگاه

قیمت زنده طلا، سکه، دلار و ارز
رونمایی از خانواده پرحاشیه آیشواریا زیباترین بانوی جهان در یک جشن بزرگ/ هرروز زیباتر میشه خانم بازیگر + فیلم